Телефон / WhatsApp / Skype
+86 18810788819
Е-пошта
john@xinfatools.com   sales@xinfatools.com

Што е значењето на опремата за заварување

Опремата за заварување што вообичаено се користи се машини за заварување со наизменична струја и еднонасочна струја, машини за заварување со лачен лак, машини за заварување со отпор, машини за заварување заштитено со јаглерод диоксид, итн. Заварување со заштитен гас со јаглерод диоксид итн.

Кои се карактеристиките на опремата за заварување?
На што треба да обрнам внимание кога користам опрема за заварување?
Како работи опремата за заварување?

Кои се карактеристиките на опремата за заварување?

1. Опремата за заварување треба да биде цврста и издржлива, со стабилни работни карактеристики и добра доверливост.
2. Различни индекси на технички карактеристики на опремата за заварување треба да се усогласат со соодветните прописи на стандардот за машинската индустрија и да ги задоволуваат барањата на употребениот процес на заварување.
3. Параметрите за заварување на опремата за заварување може да се прилагодат погодно и интуитивно и може да се одржуваат стабилни за време на долг процес на заварување.
4. Опремата за заварување има подобра компензациска способност за флуктуацијата на индустриската електрична мрежа.
5. Опремата за заварување е економична, практична и лесна за одржување.
6. Во услови на нормална употреба и правилно одржување, работниот век на опремата за заварување треба да биде повеќе од 10 години.

На што треба да обрнам внимание кога користам опрема за заварување?

Техничките барања при користење на опремата за заварување ги вклучуваат својствата на материјалот, структурните карактеристики, димензиите, барањата за прецизност и условите за употреба на конструкцијата што треба да се заварува.
Ако материјалот на структурата за заварување е обичен челик со низок јаглерод, може да се користи трансформатор за лачно заварување;ако барањата за структурата на заварувањето се високи и потребно е заварување со ниска водородна електрода, треба да се избере машина за заварување со еднонасочен лак.
За густо и големо заварување може да се користи машина за заварување со електрозгура;за заварување со шипка, може да се користи машина за заварување со ладен притисок и машина за заварување со отпор.За активни метали или легури, може да се изберат легури отпорни на топлина и легури отпорни на корозија, заварувачи заштитени со инертен гас, заварувачи со плазма лак, заварувачи со електронски сноп итн.
За конструкции за заварување со фиксни конструктивни форми и димензии во големи количини, може да се користат специјални машини за заварување.

Како работи опремата за заварување?

Шевот што ги поврзува двете поврзани тела настанати при заварувањето на опремата за заварување се нарекува заварен спој.Двете страни на заварот ќе бидат подложени на топлина на заварување за време на заварувањето, а структурата и својствата ќе се променат.Оваа област се нарекува зона погодена од топлина.За време на заварувањето, поради различни материјали на обработеното парче, материјали за заварување, струја на заварување итн., може да се појави прегревање, кршливост, стврднување или омекнување во зоната на заварување и топлина погодена по заварувањето, што исто така ја намалува работата на заварувањето и ја влошува заварливоста.Ова бара прилагодување на условите за заварување.Предзагревањето на интерфејсот на заварувањето пред заварувањето, зачувувањето на топлината за време на заварувањето и термичката обработка по заварувањето може да го подобри квалитетот на заварувањето на заварувањето.


Време на објавување: 15 јули 2014 година